INFO: Kematian kanak-kanak kerana COVID-19 berjumlah 67 orang tahun ini

67 kematian kanak-kanak kerana COVID-19 pada tahun 2021

Angka kematian kerana COVID-19 itu adalah sangat membimbangkan pada tahun 2021 adalah 67 orang dan pada tahun 2020 kematian adalah enam orang. Justeri, inisiatif untuk pemberian vaksin kepada kanak-kanak adalah dalam usaha dan kajian.

–> Sila baca Senarai Semua Bantuan Yang Anda Layak ~ cara semakan bantuan 2021

Intipati kenyataan berita

  • Statistik menunjukkan trend peningkatan jangkitan Covid-19 dalam kalangan kanak-kanak (0-18 tahun) di Malaysia adalah membimbangkan.
  • Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), yang turut membimbangkan ialah statistik kematian apabila 67 kematian dalam kalangan kanak-kanak telah dilaporkan pada tahun ini sehingga 19 September lalu berbanding enam kematian pada tahun 2020.
  • KKM menyasarkan supaya 60% daripada kanak-kanak remaja berusia 12 hingga 17 tahun mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin menjelang bulan November 2021; dan
  • 80% daripada mereka yang layak divaksinasi mendapat dos lengkap sebelum sekolah dibuka pada sesi 2022.\
  • Sehubungan itu, ibu bapa dan penjaga dinasihatkan untuk mendaftarkan anak-anak mereka yang layak menerusi institusi-institusi pendidikan masing-masing dan melalui aplikasi MySejahtera dengan kadar segera.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment