5 Lebuhraya Akan Mengunakan Pembayaran Kad Debit & Kredit Pada Tahun Ini

5 Lebuhraya Akan Mengunakan Pembayaran Kad Debit & Kredit Pada Tahun Ini

5 Lebuhraya Akan Mengunakan Pembayaran Kad Debit & Kredit Pada Tahun Ini – Meluncurkan Malaysia MADANI sebuah kerangka visi baru buat negara, suatu ikhtiar nirmala yang bersepadu dan holistik, bertunjangkan dasar-dasar yang berorientasikan masa depan untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang madani, maju, terampil dan terangkum.

Malaysia MADANI mewakili enam rukun iaitu M (keMampanan), A (kesejAhteraan), D (Daya cipta), A (hormAT), N (keyakiNan) dan I (Ihsan) yang menjadi tonggak dalam memeta hala tuju Malaysia menuju sebuah negara bangsa yang maju dan sejahtera.

Lebuh raya terbabit adalah Lebuhraya Sungai Besi, Lebuhraya Baru Pantai, Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur, Lebuhraya Koridor Guthrie dan Jambatan Pulau Pinang.

“Melalui pelaksanaan MLFF, open payment system akan dilaksanakan bagi kutipan tol bagi kesemua lebuh raya di Malaysia dan akan membuka peluang kepada lebih ramai pihak pemberi kemudahan e-Wallet untuk turut serta dan tiada lagi monopoli oleh pihak Touch ‘N Go.

“Dengan itu, persaingan sihat akan wujud di antara pemain industri yang akan membuka lebih banyak pilihan kepada pengguna lebuh raya untuk membuat pembayaran tol sekali gus memberikan kemudahan kepada mereka,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Tambah beliau, pembuktian konsep sistem MLFF akan dijalankan sebelum penghujung Oktober 2023 bagi menilai sistem tersebut sebelum dilaksanakan di lebuh raya seluruh negara.

5 Lebuhraya Akan Mengunakan Pembayaran Kad Debit & Kredit Pada Tahun Ini

 5 Lebuhraya Akan Mengunakan Pembayaran Kad Debit & Kredit Pada Tahun Ini

Pengguna jalan raya boleh menggunakan kad debit dan kredit untuk pembayaran tol di beberapa lebuh raya utama negara bermula selewat-lewatnya September 2023.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pelaksanaan sistem pembayaran terbuka (open payment system) itu adalah inisiatif awal dalam peralihan ke arah sistem Multi Lane Fast Flow (MLFF) yang giat diusahakan.

Namun, katanya lokasi bagi pembuktian konsep masih dirundingkan dan bakal dimuktamadkan dalam masa terdekat, sebelum pelaksanaan MLFF secara sepenuhnya dilaksanakan secara berfasa selewat-lewatnya pada suku ketiga 2024.

Pengumuman itu dibuat susulan perancangan dan perbincangan diadakan bersama pihak-pihak terlibat termasuk syarikat konsesi lebuh raya sejak awal tahun ini.

Alexander berkata demikian bagi mengulas mengenai isu monopoli Touch ‘N Go yang diketengahkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini.

Sumber : Astro Awani

5 Lebuhraya Akan Mengunakan Pembayaran Kad Debit & Kredit Pada Tahun Ini

5 lebuhraya akan menyokong pembayaran guna kad debit & kredit pada September 2023 seperti berikut:

– Lebuhraya Sungai Besi
– Lebuhraya Baru Pantai
– Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur
– Lebuhraya Koridor Guthrie
– Jambatan Pulau Pinang

Mohon Juga: Bantuan Aidilfitri RM700 dibayar bulan depan

Semak Juga: Jawatan Kosong Petroliam Nasional Berhad(PETRONAS) 2023

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – 5 Lebuhraya Akan Mengunakan Pembayaran Kad Debit & Kredit Pada Tahun Ini

Leave a Comment