3.6 juta ahli KWSP mempunyai simpanan kurang daripada RM1k kerana i-Citra, i-Sinar

3.6 juta ahli KWSP mempunyai simpanan kurang daripada RM1k kerana i-Citra, i-Sinar

Kira-kira 6.1 juta pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000, menurut jawapan bertulis Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz di Parlimen.

–> Sila baca Senarai Bantuan Kerajaan Oktober 2021 – tarikh bayaran & cara permohonan

Intipati kenyataan berita KWSP

  • Daripada jumlah ini, kira-kira 3.6 juta mempunyai kurang daripada RM1,000 dalam simpanan mereka.
  • Tengku Zafrul berkata ini berdasarkan penilaian setakat 30 Sept, berikutan sejumlah RM101 bilion pengeluaran melalui skim i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.
  • Beliau berkata kehabisan simpanan dalam kalangan ahli Bumiputera KWSP adalah lebih membimbangkan, kerana kira-kira 4.4 juta daripada mereka atau 54 peratus kini mempunyai kurang daripada RM10,000 dan dua juta atau 25 peratus daripada mereka mempunyai kurang daripada RM1,000 dalam KWSP mereka. akaun.
  • Sementara itu, daripada 1.62 juta ahli KWSP aktif berumur antara 45 dan 59 setakat 30 Sept, didapati 479,000 daripadanya atau 29.6 peratus mempunyai simpanan tidak melebihi RM50,000.
  • “Perlu ditegaskan bahawa walaupun 70 peratus ahli aktif berumur 45 hingga 59 tahun mempunyai lebih RM50,000 dalam simpanan, ini bukanlah jumlah yang selesa untuk persaraan,” katanya dalam jawapan bertulis parlimennya kepada soalan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PH-Pandan).
  • Tengku Zafrul berkata RM50,000 hanya mencukupi untuk perbelanjaan RM1,000 sebulan selama empat tahun, atau sedikit RM200 sebulan selama 20 tahun.
  • Beliau berkata adalah mencabar untuk membina simpanan yang mencukupi kerana kumpulan umur ini mempunyai kurang daripada 15 tahun sebelum mencapai umur persaraan.
  • Walaupun tiga inisiatif penarikan diri telah membantu meringankan beban ahli semasa pandemik Covid-19, ia secara tidak langsung menyebabkan mereka terdedah tanpa perlindungan persaraan, katanya.

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment